Nemzetközi Duna Nap: homokszobrászat és ingyenes programok a Lánchídnál és
Ismeretterjesztő programokat szervez az MTA Ökológiai Kutatóközpont.

Homokszobrászattal, koncertekkel, foci, strandröplabda és kacsakődobó bajnoksággal várja a családokat szombaton, a Nemzetközi Duna Napon a Valyo (Város és a folyó) Csoport a Dunatanösvény megnyitása alkalmából.

A Lánchídnál őszig rendszeresen ingyenes szabadidős programokkal várja a látogatókat a Valyo Csoport. A Dunafesztivál keretén belül pénteken folyóparti focibajnokságot és népzenei koncerteket szerveznek, szombaton, a Nemzetközi Duna Napon pedig egész napos programmal várják az érdeklődőket - olvasható a Valyo Csoport pénteken, az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A gyerekek szombat délelőtt 10 órától kipróbálhatják a homokszobrászatot, megrendezik az I. Duna napi Kacsakőbajnokságot, halakat telepítenek vissza a folyóba, az estét koncertek zárják. A Lánchíd lábánál egész nyáron ingyen wi-fi szolgáltatás, könyv-, sakk- és petanque kölcsönző működik.
A Valyo Csoport tagjai és önkéntes segítőik harmadik alkalommal nyitják meg a Dunatanösvényt, amelyre idén fából készült utcabútorokat terveztek a folyó pesti oldalán a Lánchíd és Petőfi-híd közötti szakaszra. Varga Dávid építész tervei alapján készültek el azok a nagyméretű, csíkos napágyak és kisebb bútorok, amelyeken őszig lehet ücsörögni a 2-es villamos Zsil utcai megállójához közeli Nehru-parton. Az építész két éve nagy sikert aratott stégbútorait is felállítják ismét, ezek a Lánchíd pesti hídfőjének északi oldalán kapnak helyet, emellett Buczkó Bence nívódíjas bútortervező ülőalkalmatosságait is ki lehet próbálni.
A program egyik idei újítása a Petőfi-híd pesti hídfőjénél található interaktív fényinstalláció, amelyet Kukucska Gergely építész tervezett. Az elhanyagolt terület tereprendezése után reflektorokat szereltek a híd aljára, amelyek a szél vagy mozgás hatására a Duna vizének fodrozódását imitálják a talajon.
Ugyancsak újdonság az az ingyenes mobilapplikációs játék, amelyet a Sighter fejlesztett. Az egyelőre Iphone-ra és Ipad-re letölthető Dunatanösvény alkalmazás segítségével elérhető 45 állomásos kvíz fotók, kérdések és GPS segítségével vezeti végig a játékosokat a Lánchíd és a Petőfi-híd közötti szakaszon.
A programok az időjárás függvényében változhatnak, ezért a részletekről a valyo.hu és a www.facebook.com/valyovalyo oldalakon érdemes tájékozódni.

 

Ismeretterjesztő programokat szervez az MTA Ökológiai Kutatóközpontja szombaton a Nemzetközi Duna Nap tiszteletére a budapesti Hajógyári-szigeten és a Kopaszi-gáton, ahol a résztvevők a Duna élővilágával, ökológiájával és védelmével kapcsolatban tudhatnak meg érdekes információkat.

A legkisebbek is megismerkedhetnek a folyó lakóival szombaton a Hajógyári-szigeten a Gyerek Sziget rendezvénysorozat keretében. A Vidékfejlesztés Minisztérium sátrában a programok a középkorban még rendszeresen halászott tokfélék, köztük a Duna és egyben a világ legnagyobb édesvízi hala, a viza köré épülnek. A gyerekek egy hatalmas akváriumban a Dunában élő halakat szemlélhetik meg, és természetismereti játékokon vehetnek részt és az MTA Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Duna-kutató Intézetének munkatársaival kecsegeivadékokat engedhetnek a folyóba - olvasható az MTA honlapján.
A kecsegéhez hasonló tokféléket a kipusztulás fenyegeti a folyami vízrendszerek átfogó szabályozása, továbbá a túlzott halászat következtében. A Viza 2020 (Sturgeon 2020) nemzetközi kezdeményezés egyik célja, hogy felhívja a politikai döntéshozók figyelmét a tengerek és folyók között egykor nagy csapatokban vándorló tokfélék állományainak rohamos pusztulására, ami a Duna-medence és a fekete-tengeri régió számos ökológiai problémáját jelzi - fejtette ki az oldalon Guti Gábor, a Duna-Kutató Intézet osztályvezetője.
A Kopaszi-gáton délután az idősebb korosztályt várják. Itt a Danube Flow - Hív a Duna! programsorozat keretében az Duna-kutató Intézet szakembereinek segítségével az ebihalak, a halak és a rákok mellett a közönség megismerheti a folyóban honos kagylókat, valamint mikroszkópokkal tanulmányozhatják a szabad szemmel alig látható élőlényeket. A kutatók a gyerekek életkorának és tudásszintjének megfelelő fizikai kísérleteket mutatnak be a folyókat befolyásoló hidrológiai folyamatokról.
A rendezvényre kilátogatók a kiállított plakátok révén megismerhetik a kutatóintézetben zajló tudományos munkát és azok eredményeit is.

Forrás: MTI

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi

CURRENT MOON
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday264
mod_vvisit_counterYesterday237
mod_vvisit_counterThis week878
mod_vvisit_counterLast week817
mod_vvisit_counterThis month4079
mod_vvisit_counterLast month5417
mod_vvisit_counterAll days824739

Online Now: 5
Your IP: 54.80.1.73
,
Today: március 22, 2018
Google PageRank

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.